INLEDNING

Grunderna

Datum: 10 – 12 februari 2017. Spelet inleds fredag kväll, och slutar före lunch på söndagen
Plats: Kopparberg
Anmälningsavgifter: Bare Bones 450 SEK, Standard Edition 900 SEK, Special Edition 1800 SEK, Dagpass 300 SEK
Språk i spel: Främst svenska och engelska
Utomhustemperatur: Högst troligt mellan -5° och -20° C
Inomhustemperatur: Högst troligt mellan +15° och 0° C
Snödjup: Säkerligen mellan 15-50 cm

Deltagarna kommer att behöva skriva sina egna roller, skaffa sina egna kläder och det mesta av sin utrustning. De flesta av deltagarna kommer att behöva ta med och tillaga sin egen mat, och sköta grundläggande logistik såsom att hugga ved och hålla kaminen vid liv. Vinterland är till för er som uppskattar vinterlajv, inte backar för lite obekvämlighet, och betraktar snö som en tillgång, inte ett hinder.

Settingen

Året är 2045, enligt de flesta i det postapokalyptiska Skandinavien. Det är två dagar efter den årliga marknaden Hindersmäss i Örebro, och många resande passerar bosättningen Rifall. Vinterland utspelar sig två och ett halvt år efter lajvet Landsväg. Du är välkommen att återuppliva din gamla rollperson från Landsväg till Vinterland.

Lajvet utspelar sig vid bosättningen Rifall, halvvägs mellan Östbacken och Värnhem. Platsen är den samma som på lajvet Hinterland. De lokala jordbukarna på Rifall har funnit människoben i marken, efter de som begravdes där tre decennier tidigare. Vinterland är berättelsen om de hårt arbetande människorna på gårdarna och i skogarna, de fattiga vandrarna, de rika handlarna, de nomadiska grävarna och de många brokiga karaktärer som färdas på de sönderfallande vägarna.

Vinterland är berättelsen om en postapokalyptisk tid där kriget, pandemin och plundrargängen tillhör det förgångna. Skandinavien är fortfarande mycket glest befolkat, men människorna lever av vad jorden och havet ger, inte på varandra. Det var länge sedan överlevnad baserade sig på enbart plundring och vapenmakt. Utanför de större bosättningarna är trygghet dock en fråga om du har vänner eller inte. Ett större gäng beväpnade rånare har varit aktiva i trakten igen, och de har ännu inte blivit lokaliserade eller oskadliggjorda.

Vinterland är berättelsen om människorna som lever bland ruinerna av det samhälle som störtade sig självt i fördärvet. Den yngre generationen fick aldrig uppleva det förgångnas under eller fasor, men de som föddes före Smällen berättar fortfarande historierna om dem.

Spelets teman

Vi vill utforska flera olika teman i berättelsen om Vinterland, och hoppas att du vill det också. Spelets fyra teman korresponderar grovt gentemot Vinerlands fyra akter, men flyter givetvis in i varandra.

Det okomplicerade livet

Detta är de jordnära och mysiga delarna av spelet, för dig som vill lägga tid på att t ex laga mat, spela musik, sjunga, ägna dig åt spel, kanske dansa, rollspela släktbesök eller bara bjuda in grannarna på fika.

Det praktiska arbetet

Detta sysselsätter dig som vill lägga tid på konkret arbete, t ex vedhuggning och snöskottning, eller det förvärvsarbete din rollperson försörjer sig på. Vi ser gärna både service och hantverk i spel. Allt från smide till rökning av kött och fisk är välkommet.

Intrigerna

Detta är det allvarligare sociala spelet, och omfattar sådant som handel och köpslående, lokalpolitik och förhandlingar, ryktesspridning och smutskastning, informationsinhämtning och diplomati.

De väpnade konflikterna

Detta sysselsätter de rollpersoner som är beväpnade. Du kanske ägnar tid åt rekognoscering, eller konkreta uppdrag såsom beväpnad eskort, men också materielvård och disciplinerad väntan.

Next

PRAKTISKT

Spelet – steg för steg

Ankomst och incheckning

De flesta deltagare kommer att anlända under fredagen den 10 februari. Vid ankomst behöver ni checka in. Det finns en check point vid vägen som leder till bosättningen. Incheckningen är öppen mellan 9-17. Om ingen Vinterland-medarbetare är inom synhåll när ni anländer, ring numret på skylten så kommer vi direkt. Om ni anländer senare, kontakta arrangörerna via telefon, så sköter vi er incheckning separat. Behöver du skjuts från Kopparberg? Kontakta oss i förväg, så hämtar vi gärna upp dig med bil.

Parkering

Deltagarna behöver ställa sina bilar ganska långt från området. Det finns en parkering tillgänglig vid Kölsjön, ca 1500 m från bosättningen. En Vinterland-medarbetare följer med till Kölsjön och skjutsar er förare tillbaka till området igen.

Spelstart

Vi kommer inte att ha några workshops eller andra sammankomster före spelstart. Ni kan börja lajva när du och din grupp känner er redo, men senast kl 20:00 förväntas alla deltagare vara i spel.

Spelslut

Den officiella slutsignalen för Vinterland kommer att vara musik. Efter spelets slut kommer vi att ha en kort samling, innan deltagarna börjar städa och packa. Ta dig gärna tid att växla några ord med dem du spelat mot. Ta gärna bilder och dela dem senare.

Utcheckning och avfärd

Innan ni lämnar området kommer ni att få ägna en stund åt städning. Räkna inte med att kunna lämna området före kl 15:00. En Vinterland-medarbetare kommer att organisera transporten av deltagare som behöver skjuts till Kolsjön för att hämta sina bilar.

Vid avfärd behöver ni checka ut. Kontakta en Vinterland-medarbetare innan ni åker. Behöver du skjuts till tågstationen i Kopparberg? Prata med en Vinterland-medarbetare.

Kläder och utrustning

Allmänna riktinjer

Deltagarna behöver själva ordna sina kläder, och det mesta av sin utrustning. Vi tvekar inte att hävda att förväntningarna är höga. Kassa sista minuten-lösningar är inte uppskattade.

På Vinterland förväntas dina kläder och personliga tillhörigheter leva upp till standarden av en tv-produktion. En lekman måste finna dem övertygande, även om en expert kanske inte gör det. Det finns bara några få undantag, vilket utvecklas nedan.

De färger som föredras är jordfärger: Mörkare grön, smutsiga sandfärger, och olika nyanser av brunt, grått och bruten svart. Detta har ingen förklaring i spel, det kommer bara att se bra ut på det här lajvet. Brutet vitt är acceptabelt, men en smula ovanligt. Kamouflagemönstrade kläder anses provokativa, eftersom folk fortfarande minns hur militärer gjorde sig skyldiga till de värsta krigsbrotten någonsin. Militär utrustning är fortfarande i bruk, eftersom den är så slittålig, men just kamouflagemönstret ogillas skarpt.

Kläder

Det finns två typer av klädesplagg år 2045: De från före Smällen, och mer nyproducerade plagg. Kläder som tillverkades industriellt före Smällen, är minst 32 år gamla och måste se ut som det också. Det vore förstås underbart om varje sådant plagg var patinerat bortom all igenkänning. Tänk att de använts i decennier, slitits, lappats, fallit sönder, reparerats med vad som fanns till hands, smutsats ned, fläckats ytterligare, blekts, repats, rivits sönder, lagats på nytt, modifierats och slitits ytterligare. Dina ansträngningar kommer att bli uppskattade.

Mer nyligen tillverkade kläder bärs förstås också i det postapokalyptiska Skandinavien, men de är rätt dyra. Tillgängliga material är de som produceras lokalt, som ylle och linne, läder och päls. Stickade ylletröjor, vantar, sockor och mössor är de plagg som ses oftast om vintern. Anoraken är ett allt populärare vinterplagg, eftersom pålitliga dragkedjor är en bristvara. Du har fria händer att designa och tillverka de kläder som din roll har råd med, men dessa plagg är rimligen kraftigt slitna även de.

Utrustning

Det skulle förstås vara trevligt om all utrustning tillverkad före Smällen var patinerad bortom allt. Gör i alla fall ett försök att visa att de här sakerna rimligen använts i upp till tre decennier. Tänk brist. Allt lättillgängligt är förbrukat sedan länge. Det som finns kvar efter en livstids användning är förmodligen mest bara spillror.

Utrustning tillverkad efter Smällen förväntas se ut som postapokalyptiskt hantverk. 1800-talets hantverkstekniker kombineras ofta med gamla fynd och lågteknologiska lösningar. Tyget från en gammal ryggsäck kan bli vantar, resterna av ett gammalt tält kan sys om till en anorak. Kortlivade material, såsom papper och polyetylenplast, är ytterst ovanliga i det postapokalyptiska Skandinavien. Exempelvis betraktas silvertejp och PET-flaskor som närmast orealistiska på Vinterland, i alla fall om tejpen fortfarande är fräsch och flaskan alltjämt genomskinlig. Plastpåsar vill vi inte se alls. Undantag från riktlinjerna ovan:

 • Kängor och stövlar: Alla skodon är tillåtna utomhus på Vinterland, så länge de håller dina fötter varma och torra. Undvik gärna bjärta färger, men prioritera dina fötter i första hand.
 • Sovutrustning: Alla sovsäckar och liknande saker är tillåtna på Vinterland, så länge de håller dig varm om nätterna. Om möjligt undvik skarpa färger, och uppblåsbara liggunderlag, men det viktigaste är att du kan sova gott.
 • Längdskidor, pjäxor och stighudar: Om du kan undvika neonfärger, så vore det trevligt, men du är inte tvungen att patinera eller måla dina skidor och pjäxor för att de ska se postapokalyptiska ut.
 • Fantasygrejor: Ta inte med något till Vinterland som liknar fantasy-, reenactment- eller medeltida prylar. Det kan hända att arrangörerna konfiskerar dem och råkar bränna dem av misstag.
 • Det finns inga krav på att några hjälpmedel vid funktionsnedsättningar, vare sig glasögon eller rullstolar, skall patineras eller byggas om.

Mat och vatten

Mat

De flesta deltagare kommer att behöva ta med och tillaga sin egen mat. Råvaror med högt vatteninnehåll, eller konserver, är inte rekommenderade på det här arrangemanget. De riskerar att frysa. Försätt er inte i det läget att ni måste låta bli att äta. Special Edition-deltagare får sin mat tillagad på gästgivaregården.

Vatten

Den primära vattenkällan på området är pumphuset intill gästgivaregården. Det har en skylt med texten PUMPHUS. Här hämtar ni vatten, så se till att ta med de hinkar eller kärl ni behöver. Det är inte tillåtet att tvätta sig, borsta tänderna eller diska, vid vattenkranen på pumphuset. Ta med ditt vatten och använd det någon annanstans.

Lokalborna på Rifall kan upplysa om vilka bäckar som har drickbart vatten, och vilka som bör undvikas.

Sovutrustning och kaminer

Sovutrustning

Vi vill uppmuntra alla deltagare att skaffa ordentliga sovsäckar, avsedda för vinterbruk. En yllefilt eller två räcker inte. Du kommer förmodligen inte att riskera livshotande nedkylning, men att gå miste om ett par nätters sömn i rad är ingen vidare bra grund för roligt lajvande.

Kaminer

Alla byggnader på området, där deltagare tillbringar nätterna, kommer att vara utrustade med minst en kamin var. Standard Edition-deltagare kommer att få tillgång till en kamin med en kokplatta, för matlagning, och en huggkubbe, för att kunna klyva ved. Veden på Vinterland kommer att vara kapad och torr, men bara grovkluven. Standard Edition- och Bare Bones-deltagare kommer att behöva lägga tid i spel på att klyva ved. Glöm inte yxan.

Tillgänglighet och språk

Allergier och funktionsnedsättningar

Vi har en begränsad budget, men vi är inställda på att göra Vinterland så tillgängligt som möjligt. Har du särskilda behov? Kontakta oss via e-post.

Språk

Vinterland kommer primärt att spelas på svenska, men om någon närvarande säger "English, please" kommer språket i spel omedelbart att växla till engelska, på den platsen, så länge som deltagaren som bad om det är närvarande.

Säkerhet och första hjälpen

Trygghet

Vi tar våra deltagares trygghet på största allvar. Vi kommer att ha både sjukvårdspersonal och trygghetsvärdar på plats under hela spelet. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss i förväg. Reglerna på Vinterland är inte bara rekommendationer, du kommer att vara ansvarsfull nog att respektera dem. Försäkra dig om att du har tillräckligt med marginaler för att undvika skador och olyckor. Tänk framåt, ta ansvar.

Första hjälpen

De flesta deltagargrupper förväntas omfatta någon med i alla fall grundläggande kunskaper i första hjälpen, och ni är skyldiga att ta med den viktigaste sjukvårdsutrustningen själva, såsom smärtstillande och plåster. Tveka inte att be om hjälp, om ni skulle råka ut för hälsoproblem ni inte kan hantera själva.

Sjukvårdarna kontaktas på gästgivaregården.

Området och att hitta dit

Rifallet

Vi har privilegiet att få använda området Rifallet, innan markägaren fortsätter med restaureringen av byggnaderna. Området har flera fördelar. Det är ganska enkelt att resa dit. Det finns inga grannar nära inpå. Det finns dricksvatten, lite el, avlopp och hjälplig mobiltäckning. Vi har tillgång till nästan alla byggnader på området. De flesta av husen ser skapligt postapokalyptiska ut. Det finns inga lysande master, eller andra byggnationer, inom synhåll från bosättningen. Vi har tillgång till området ett år i förväg.

Markägaren tycker fortfarande om lajvare.

Nackdelarna är ganska få. Det är inte helt tyst på området, när det inte blåser hörs trafiken på avstånd. Det finns några branta backar på området, bilar kan behöva utrustas med snökedjor. På natten syns ljuset från de närbelägna samhällena under molnen. Arrangörerna kommer att behöva lägga mycket tid på snickerier och byggnationer under 2016. Flera av byggnaderna är angripna av mögel. Deltagare med mögelallergi bör kontakta oss via mail.

Att hitta dit

Inledningsvis: Om ni åker bil till området, behöver ni ta med ett par snökedjor till den. De kommer att behövas på de branta grusvägarna på området. Vi skojar inte. Ett billigt par för tillfällig användning, tex de här, duger bra. Träna på att sätta dem på plats, innan ni åker till Vinterland.

Områdets koordinater är: 59.87673, 15.11723.

Om du anländer med tåg, är närmaste station Kopparberg. Vi skicka gärna en bil för att hämta upp dig, kontakta oss bara via e-post i förväg. Vi erbjuder dig gärna skjuts tillbaka igen efter spelslut.

FAQ

Hur kallt kommer det att vara inomhus?
Det beror på vädret. Om utomhustemperaturen stiger till -2° kommer det att vara lätt att hålla rumstemperatur inomhus, eller rentav varmare, bara genom att elden vid liv. Om utomhustemperaturen sjunker till -20°, kommer det att bli kallt inomhus också. Att trycka in så mycket ved som kaminen klarar, kommer förmodligen att krävas för att hålla temperaturen ovan fryspunkten, på golvet i hörnet längt bort från kaminen.

Finns det tillgång till el i spel?
I spel finns det ingen fri elström. Om din roll behöver den, får du producera den själv, eller betala dyrt för den. Om du behöver el för att kunna deltaga på Vinterland, av t ex medicinska skäl, är svaret ja. Kontakta oss via e-post i förväg.

Kan vi ta med en husvagn?
Ja, men ni kommer rimligen att behöva en fyrhjulsdriven bil med snökedjor, för att kunna ta er upp för de branta grusvägarna på området.

Kommer jag att behöva ett par längdskidor?
Vid bosättningen är vägar och stigar plogade, så att du kan gå dit du behöver. Om du tänker bege dig till skogs däremot, kommer du att behöva ta dig an djupsnö. Enbart kängor räcker inte, längdskidor med stighudar rekommenderas varmt.

Går det att köpa mat på gästgivaregården i spel, även om jag inte är Special Edition-deltagare?
Du kan köpa matpoletter, och det finns några olika alternativ:

 • Du kan förbeställa matpoletter, för 80 SEK per måltid. Pengarna måste registreras på vårt konto senast den 1 februari 2017. Du får dina poletter när du checkar in vid ankomst. Poletterna växlas sedan in mot måltider på gästgivaregården.
 • Om du inte förbeställer matpoletter, kommer betalningen i spel företrädesvis att vara en arbetsinsats.
 • Även om vi inte uppmuntrar det, går det att köpa matpoletter under spelets gång. Kontakta arrangörerna på gästgivaregården. Priset är 100 SEK och du betalar kontant utan diskussion.
Notera att det inte går att spara matpoletter, för att växla dem mot pengar efter spelslut. Från och med söndag eftermiddag kommer de bara att vara värdelösa träbitar.

Kan jag ta en dusch efter lajvet?
Nej, vi har brist på varmvatten även i verkligheten också. De begränsade resurser vi har är vigda åt dem som arbetar för arrangemanget, inte åt deltagarna.

Uppskattat Acceptabelt Förbjudet
Kraftigt patinerade postapokalyptiska kläder och prylar, i klass med professionell filmrekvisita. Postapokalyptiska kläder och prylar, i klass med en billigare tv-produktion. Fantasyprylar. Medeltida utrustning. Dåliga sista minuten-lösningar.
Kraftigt patinerade kläder i mörkgrönt, smutsiga sandfärger, grått, brunt och/eller bruten svart. Patinerade kläder i brutet vitt, eller ljusare färger. Kamouflagemönstrade kläder. Nya och/eller bjärt färgade kläder.
Handgjorda lyktor och lampor, tillverkade av postapokalyptiska fynd. Patinerade fotogenlyktor Nakna lågor, såsom stearinljus, oljelampor och facklor. Nya, blanka fotogenlyktor.
Kängor eller stövlar som håller dig varm, i mörkare färger. Kängor eller stövlar som håller dig varm, i ljusare färger. Skodon som inte håller dina fötter varma eller torra.
Sovutrustning som håller dig varm om natten, helst i mörkare färger. Sovutrustning som håller dig varm om natten, oavsett färg. Ingen sovutrustning. Dålig eller otillräcklig sovutrustning. Luftmadrasser.
Alkoholfria drycker. Lättöl. Alkohol
Bränsle i kraftigt patinerade plåtdunkar, märkta med sitt innehåll. Bränsle i metallflaskor, märkta med sitt innehåll. Brandfarliga vätskor i plastbehållare. Omärkta bränsleflaskor.
Kraftigt patinerade behållare och flaskor av metall, trä, glas eller porslin. Kraftigt patinerade plastbehållare. Plastpåsar. Fräscht papper.

Överlevnad på vinterlajv - tips för nybörjare

Upplevelsen av kyla är en subjektiv bedömning. Termometern kan visa samma värde en solig eftermiddag i pisten, som en mörk morgon då du missat bussen, men upplevelserna är helt olika. Det är samma sak med vinterlajv. Försätt dig i ett miserabelt läge, och du kommer att frysa. Kör på med roligt rollspel, och du kommer att känna dig varmare.

Om upplevelsen av kyla enbart berodde på kläderna vi bar, skulle ingen behöva göra något annat än ta på sig rätt kläder, för att inte frysa. Istället är det en mängd faktorer som påverkar upplevelsen av köld. Den första riktlinjen är att ta hand om dig själv. Grunderna är: Behåll ett glatt humör. Håll dig torr. Tanka upp med en massa varm mat. Drick mer vatten är normalt. Se till att sova gott. Håll dig i lä (obehag, fukt, hunger, vätskebrist, trötthet och vindavkylning är lika nedbrytande som otillräckliga kläder. Detta är på allvar.)

Den fysiologiska orsaken till att du fryser är att du inte kan producera kroppsvärme i samma takt som du förlorar den. Den andra riktlinjen är: Håll dig isolerad. Se till att varje del av din kropp har tillräckligt varm beklädnad. Inga kläder bör vara för tajta. Se till att du kan kombinera dina kläder. Till exempel bör dina tunnare fingervantar få plats inuti dina tumvantar, utan att hindra blodflödet till dina fingrar. Den faktiska anledningen till att du fryser är att du inte gjort något åt det i tid.

Den tredje riktlinjen är: Tänk framåt. Kom ihåg grunderna ovan. Är du skapligt utvilad, mätt, otörstig och torr? En annan risk är inaktivitet. Om du måste vänta på något, be om att få göra det inomhus. Om du måste ta av dig handskarna, sätt på dig en extra tröja först. Om du behöver göra en längre tur genom skogarna, ät först, och glöm inte att ta med något att dricka. Undvik att bli svettig. Ta av dig onödiga plagg, innan du ska hugga ved, och klä dig väldigt lätt, innan du beger dig ut på en ansträngande tur i skogen.

Kraftigt nedkylda individer blir retliga och initiativlösa. De fortsätter hellre huttra, än tar itu med situationen. Detta är varningssignaler att ta på allvar. Uppmuntra en kraftigt nedkyld person att pulsa i snö, dansa Fader Abraham i dubbel hastighet, och om möjligt komma inomhus. Ordna något varmt att äta och dricka. Att du försöker hjälpa till kommer kanske inte att uppskattas först, men personen kommer förmodligen att tacka dig senare.

Sammanfattningsvis: Ta hand om dig själv. Klä dig vettigt. Tänk framåt. Ta initiativ till att hjälpa en kraftigt nedkyld person.

Trick och tips

 • Ta med flera par handskar och vantar. Se till att du kan kombinera några av dem.
 • Ta med flera par riktigt varma och tjock sockor. Ylle är materialet att föredra. Försäkra dig om att du kan ha flera par på dig samtidigt, inuti dina skodon, utan att blodflödet till dina tår hindras. Detta är viktigt.
 • Torka dina kläder så fort det går, om de blir fuktiga eller våta. Sätt upp en torklina ovanför kaminen, den kommer att behövas.
 • Ta med något energirikt att äta eller dricka på stående fot, om ditt blodsocker skulle gå i botten. Ta med energirik mat till lajvet, och ät ordentliga portioner. (Om du går på diet, överväg att överge den för bara den här helgen.)
 • Undvik vätskebrist. Kall dryck kan vara plågsam att dricka i låga tempretaturer, så gör det till en vana att exempelvis dricka flera koppar hett te varje dag.
 • Skaffa en sovsäck för vintertemperaturer. Erfarenheten har visat att en dålig sovsäck kombinerad med lager av kläder och filtar är en generellt sett kass lösning. Civila vintersovsäckar är ofta mycket dyra, men militär utrustning är ofta billigare. Om kostnaden bekymrar dig, överväg att lägga tid på att hitta en sovsäck via överskott eller second hand.
 • Skaffa en madrass. Att sova direkt på golvet, eller på otillräcklig isolering, är att be om problem.
Next

ANMÄLAN

Gå till Anmälningsformuläret.

Anmälan är nu öppen! Grunddragen i din roll kommer att skissas upp i samråd med en arrangör. När ditt rollkoncept är godkänt, kommer du att få tillgång till uppgifterna du behöver för att kunna betala din anmälningsavgift. Ditt deltagande på Vinterland säkras enbart genom att pengarna registreras på vårt konto.

Disclaimers

Vi kommer att utvärdera alla rollförslag, och vi kommer att tacka nej till idéer som inte passar settingen på Vinterland. Det kan också hända att vi tvingas informera några personer om att de borde anmäla sig till ett annat lajv än Vinterland, på grund av trygghetsfrågor eller andra orsaker.

Det här projektet har en stram budget. Vi kommer att förbruka pengarna från anmälningsavgifterna, på rekvisita, logistik, byggmaterial och så vidare. Vi kommer inte att återbetala anmälningsavgifter, om du väljer att inte deltaga, efter att du betalat. Arrangörerna kommer att hjälpa dig att hitta någon som kan ta din plats och betala dig för den.

Trygghet

Vi förstår att inte alla deltagare har möjlighet att dela med sig av sina personliga uppgifter, göra en formell anmälan, eller gå med i vår fb-grupp, av säkerhetsskäl. Om du behöver förbli anonym, eller har skyddad identitet, vänligen kontakta oss via e-post. Ditt deltagande kommer att hanteras av en personlig arrangör.

Om du inte vill dela sovutrymme med främlingar, erbjuder vi dig gärna en säng någon annanstans. Till exempel har vi en sovsal på området, där cis-män inte får gå in. Berätta om dina behov, så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa dig. Under spelets gång kommer våra trygghetsvärdar att hantera trygghetsfrågorna. Tveka inte att kontakta dem.

Lediga platser

Bare Bones

Detta är lösningen för deltagare som föredrar självständighet, och inte har något emot att bo i exempelvis ett tält några nätter. Det finns inga bostäder tillgängliga på området, för Bare Bones-deltagare.

Era roller är kanske grävare, resande eller handlare på väg någonstans, eller möjligen lokalbor som ägnar sig åt jakt och fiske.

Anmälningsavgiften är 450 SEK och då ingår:

 • tillgång till dricksvatten från gästgivaregården,
 • en rimlig mängd torr ved, och
 • tillgång till ett torrdass.

Observera att ni förväntas hantera all logistik i spel med lätthet. Ni kommer att behöva ta med er allt ni behöver för att bygga läger, laga mat, hugga ved, och överleva nätterna även om temperaturen skulle sjunka till -25°.

Du behöver skriva din roll själv, men arrangörerna kommer att försöka förse varje grupp av deltagare med den bakgrundsinformation som behövs för skapa intressant spel. Notera att ni kan bygga en mer permanent bostad på området om ni vill, inte bara ett tillfälligt läger. Ni kan titta förbi och ordna det redan under hösten 2016, om ni kontaktar oss via e-post först.

Standard Edition

Detta är lösningen för deltagare som föredrar en riktig säng, och tak över huvudet. Det kommer kanske inte att vara så gott om plats, eller lukta särskilt trevligt, men ni kommer i alla falla att kunna hålla temperaturen inomhus ovanför fryspunkten.

Era roller är kanske grävare som bor på Härbärget, eller lokalbor bosatta på Rifall.

Anmälningsavgiften är 900 SEK och då ingår:

 • en enkel bädd (medtag egen madrass) i en postapokalyptisk byggnad,
 • minst en fungerande kamin per hushåll,
 • tillgång till dricksvatten från gästgivaregården,
 • en rimlig mängd torr ved, och
 • tillgång till ett torrdass.

Ni förväntas hantera er egen logistik i spel. Ni behöver tillaga er egen mat, hugga er egen ved, och gemensamt besluta om ni skall hålla elden vid liv under natten eller ej.

Om du bor på Härbärget, förväntas du kunna samarbeta med de andra grävarna, och hålla ordning på dina saker. Om du bor i ett av husen på Rifall, kommer du att ingå i en familj, eller en grupp där folk känner varandra sedan tidigare.

Du behöver skriva din roll själv, men arrangörerna kommer att försöka förse varje grupp av deltagare med den bakgrundsinformation som behövs för skapa intressant spel. Standard Edition-platserna är begränsade! Vi kan bara klämma in ett visst antal sängar på Härbärget, och vi har ett begränsat antal hus på området att erbjuda.

Notera att ni kan förereda ert hem i förväg, om ni vill bygga till något på området, istället för att göra det mesta kvällen innan spelstart. Ni kan titta förbi och ordna det redan under hösten 2016, om ni kontaktar oss via e-post först.

Special Edition

Detta är lösningen för deltagare som föredrar att bo på gästgivaregården i spel, få sin mat serverad, och låta personalen sköta kaminerna. Det kommer kanske inte att vara så gott om plats, eller lukta särskilt trevligt, men ni behöver i alla fall inte ta ansvar för att hålla temperaturen ovanför fryspunkten inomhus.

Era roller är alla möjliga sorters resande på väg någonstans, som nu sover en natt eller två på Rifalls Gästgivaregård.

Anmälningsavgiften är 1800 SEK och då ingår:

 • en enkel bädd i en postapokalyptisk sovsal,
 • personal som håller elden vid liv i varenda kamin,
 • middag fredag kväll,
 • frukost lördag morgon,
 • lunch lördag,
 • middag lördag kväll,
 • frukost söndag morgon,
 • tillgång till dricksvatten, och
 • tillgång till ett torrdass.

Du förväntas bete dig som en någorlunda god gäst på gästgivaregården. Håll ordning på dina saker, uppför dig hövligt, och uppkatta personaens arbetsbörda. Du vill inte missköta dig och riskera att bli utsparkad i snön, eller hur?

Du behöver skriva din roll själv, men arrangörerna kommer att försöka förse varje grupp av deltagare med den bakgrundsinformation som behövs för skapa intressant spel. Special Edition-platserna är begränsade! Vi kan bara klämma in ett begränsat antal sängar på gästgivaregården.

Dagpass

Detta är lösningen för deltagare som bara kommer att deltaga i spel en dag. Det finns tre möjliga dagpass:

 1. Fredag eftermiddag, till och med gryningen på lördagen.
 2. Tidig lördag morgon, till och med gryningen på söndagen.
 3. Tidig söndag morgon, till slutet på spelet.

Anmälningsavgiften är 300 SEK och då ingår:

 • tillgång till dricksvatten, och
 • tillgång till ett torrdass.

Du behöver skriva din roll själv, men arrangörerna kommer att försöka förse varje grupp av deltagare med den bakgrundsinformation som behövs för skapa intressant spel.

Gästgivarna [FULLT]

Detta är lösningen för deltagare som verkligen uppskattar att arbeta i spel. Era roller är lokalbor som driver gästgivaregården. De tycker verkligen om människor, och de gillar att sköta gästgivaregården, i synnerhet när den är packad med gäster. Det blir inte många lugna stunder den här helgen!

Du kommer inte att behöva betala någon anmälningsavgift, men du är förpliktigad att arbeta dagen lång med glatt humör. Några kommer också att behöva göra nattpass, för att hålla kaminer och fotogenlampor vid liv.

Vi söker vaktmästare, kökspersonal, och underhållare/komiker/musiker. Gästgivaregårdens vaktmästare sköter mycket städning, snöskottning och vedhuggning. Det är också deras uppgift att sköta kaminerna och belysningen. Kökspersonalen lagar mat, bakar bröd, städar köket och diskar. All personal förväntas bemöta gästernas önskemål, och ta itu med vad som behöver göras. Det händer att vaktmästarna skalar potatis, ibland skottar kökspersonalen snö, och alla gör sitt bästa för att gästerna skall känna sig välkomna. Om du är en så-in-i-helvete rolig underhållare, komiker eller musiker, kan det hända att vi har giget för dig. Kontakta oss via e-post.

Gästgivarna har ett flertal privilegier:

 • enkla bäddar i uppvärmda sovsalar,
 • tillgång till vattenklosett,
 • tillgång till varmt och kallt kranvatten, i begränsad mängd,
 • möjlighet att duscha under spelets gång, och
 • alla måltider inkluderade.

Du behöver skriva din roll själv, men arrangörerna kommer att försöka förse varje grupp av deltagare med den bakgrundsinformation som behövs för skapa intressant spel.

Next

SPELETS REGLER

Akta lajvområdet

Vi har privilegiet att få använda lajvområdet Rifallet, tack vare ägaren Hans Rainer von Groote. Planen för Rifallet är att restaurera byggnaderna, de ska inte rivas eller skadas ytterligare. Det är därför INTE tillåtet att ha sönder saker på Rifallet. Visa byggnaderna respekt, även om du tycker att de ser ut att vara bortom räddning.

Det enda undantaget är om arrangörerna förstör något på området, som ett led i berättelsen.

Alkohol

Ingen alkohol starkare ä 2,8% är tillåten på Vinterland. Alkoholhaltiga drycker ersätts med kallt te eller kanske äppeljuice, i flaskor som etiketteras med en text som förklarar innehållet, såsom MORBROR GUSTENS ÄPPELSPRIT eller vad som passar.

Avväpning

Om dina motståndare ger sig, får du avväpna dem, om du följer dessa regler:

 • Be handeldvapnets ägare att göra patron ur.
 • Transportera inte iväg någon annans handeldvapen. Ägaren måste ha det inom synhåll, om du inte får dennes uttryckliga tillåtelse att transportera iväg det. Du är i så fall ansvarig för vapnet, till dess det återlämnas.

Om du blir avväpnad:

 • Gör patron ur.
 • Du är ansvarig för alla skador som vapnet kan orsaka, så länge som du har det inom synhåll.

Bränsle

Lättantändliga vätskor måste förvaras i behållare av metall, och vara tydligt märkta BENSIN eller vad innehållet nu är. Bränsleflaskor av plast är inte tillåtna på Vinterland. Förvara allt bränsle långt borta från alla eldstäder, eller ens den teoretiska risken för eld.

Dass

Använd dassen. Att lämna avföring eller toapapper i snön är riktigt respektlöst. Att kissa i skogen är tillåtet, att göra det intill byggnader är inte tillåtet. Alla deltagare är välkomna att använda alla dass, de är inte avsedda för någon speciell grupp av deltagare. Vinterland-medarbetare kommer att fylla på toapapper.

Vid dasset närmast gästgivaregården kan du tvätta händerna när som helst. Ett litet förråd av värktabletter, tamponger, bindor och liknande finns också här, för nödsituationer.

Döden

Om du avser lämna spelet, genom att låta din karaktär dö, så är valet ditt. Ingen kan döda din karaktär på Vinterland, utom du själv. Du kan inte återkomma i spel, som en ny karaktär.

Eld

På Vinterland kommer eldar och eldstäder att vara en förutsättning för deltagarnas överlevnad. Det finns dock ett antal säkerhetsregler att följa. Inledningsvis, se till att det finns en brandsläckare eller en hink vatten på plats, innan elden ens tänds.

Eld görs företrädesvis upp i existerande eldstäder. På Vinterland är det tillåtet att elda på andra platser utomhus, men se till att det verkligen inte finns någon risk för att elden sprider sig. Elda inte nära intill byggnader, fordon, djur eller träd, och inte på vägar eller stigar.

Vedhuggning kommer att vara en del av spelet. Vi rekommenderar varmt alla deltagare att hantera yxor barhänt, eller i alla fall med handskar med bra grepp. Att hugga ved i yllevantar är att be om en olycka.

Handedvapen

På Vinterland är handeldvapen först och främst rekvisita. De måste se tillräckligt bra ut för att platsa i en tv-produktion. De fungerar bara om de genererar ordentliga smällar. Ett handeldvapen som inte går att avlossa, fungerar helt enkelt inte.

Du får bara rikta ett vapen mot någon, om denne medvetet eskalerar en konflikt i den riktningen.

Agera långsamt. Uppmuntra till dialog. Bra rollspel kan vara att lägga en hand på ditt vapen, och lyssna till vad din motståndare har att säga, innan du drar det.

De konkreta reglerna är:

 • Kontakta arrangörerna innan du tar med ett handeldvapen till Vinterland.
 • Ge alltid din motståndare möjlighet att backa undan, ge upp, eller prata sig ur situationen.
 • Om du riktar ett handeldvapen mot någon, håll ett avstånd om fem meter.
 • Sikta mot fötterna, aldrig ansiktet.
 • Rikta pipan i samma riktning som du tittar, eller mot marken, i eskalerat läge. Var extra försiktig om sikten är dålig, till exempel i mörker.
 • Ta ögonkontakt med ditt offer, innan du öppnar eld. Om möjligt, inled med ett verbalt hot, som "Jag skjuter knäet av dig, för fan!" eller vad som passar situationen.
 • Målet bestämmer om skottet träffade. Målet bestämmer hur allvarlig skadan är.
 • Tänk inte ens tanken att ta med skarp ammo till Vinterland.

Hundar och andra djur

Deltagare får inte mata andras djur. Att ge dem fel sorts mat kan förgifta eller döda dem. Flytta inte på andras djur, du får inte ens gå på promenad med en hund, utan ägarens tillåtelse. Undvik oväsen i närheten av djur. Ett av skälen till att skottlossning inte är tillåten vid bosättningen Rifall är att djuren inte kan förstå att vi lajvar.

Om du planerar att ta med djur på Vinterland, kontakta arrangörerna via mail.

Lyktor

Nakna lågor är inte tillåtna inomhus på Vinterland. Detta omfattar exempelvis stearinljus och oljelampor utan hölje. Facklor är inte tillåtna alls. Medtag lyktor eller fotogenlampor, där lågan skyddas av glas eller metallnät. Av säkerhetsskäl rekommenderas också ljus med LED-belysning. Väl inuti en lykta, ser det rätt bra ut.

Läkning av skador i spel

Att realistiskt rollspela tillfriskning tar alldeles för lång tid, så på Vinterland är det rollspel som läker skador, om bara minst en deltagare till är delaktig. Möjligheterna är flera, om ni bara skapar en scen runt det. Företrädesvis kan en karaktär med någon form av medicinsk erfarenhet utföra någon sorts behandling på skadan, men andra lösningar är både välkomna och effektiva. Flera personer som ber tillsammans, kan visa sig vara lika smärtstillande som morfin. En dekokt tillredd av en kunnig karaktär i spel, kan vara lika effektivt som kirurgi.

Det enda som inte fungerar är att vänta. Om du väljer att isolera dig själv, kommer dina skador med säkerhet inte att hinna läka före slutet av Vinterland.

Offsaker och personliga nödvändigheter

De offprylar du tar med in i spel bör begränsas till små saker, såsom bilnycklar, mobiltelefoner, plånböcker, personliga mediciner, tamponger, och så vidare. De ska stoppar i en liten behållare eller väska, och märkas OFF. Förvara din OFF-behållare där den inte riskerar att bli stulen eller borttappad. Det är inte tillåtet att sätta en OFF-skylt på en hel väska, ryggsäck, bil, dörr eller byggnad. Det är det bara arrangörerna som får göra.

Safe words

På Vinterland skall alla safe words respekteras utan tvekan. Ingen som använder ett safe word kommer att klandras eller ens ifrågasättas.

Om du finner en scen vara för farlig, smärtsam, triggande, förnedrande, skrämmande eller bara för obekväm, kan du använda BREMS. Detta safe word stoppar inte spelet, det dämpar situationen. Om en annan deltagare säger BREMS åt dig måste du lugna dig, lossa på greppet, ta ett steg tillbaka, sänka rösten, eller vad det nu var som utlöste behovet av detta safe word.

Om du finner att spelet måste stoppas helt, avsäkerhetsskäl eller någon annan anledning, kan du använda AVBRYT SPELET, eller på engelska CUT THE GAME. Alla inom hörhåll för skyldiga att gå ur spel och ta itu med problemet. Ni får inte gå i spel igen, förrän situationen är löst.

Sexism, rasism, funkofobi, transfobi och homofobi

På ett postapokalyptiskt lajv där många av genrens traditionella element finns med, är vi rädda för att en del fördomar också smyger sig in i spelet. Detta är inte ok. Alla deltagare uppmanas att hålla detta i åtanke, vid behov skaffa sig bättre kunskaper på området i förväg, och arbeta aktivt för att undvika stereotyper och kränkande spel.

Sexuella trakasserier

På Vinterland anses spel med sexuella över- eller undertoner vara det samma som sexuella trakasserier, om det inte är något som planerats i förväg, med alla inblandades uttryckliga medgivande. Detta omfattar allt sexualiserat beteende som kan få en annan deltagare att känna sig otrygg, trakasserad eller triggad.

Tveka inte att kontakta trygghetsvärdarna. Vi kommer att lyssna på offret, inte förövaren. Om offret vill göra en polisanmälan, kommer vi att hjälpa till med vad vi kan. Förövaren kommer att sparkas ut från spelet utan vidare diskussion.

Sjukvård på Vinterland

Sjukvårdarna kan kontaktas på gästgivaregården. Tveka inte om att be om hjälp. Kodordet för en riktig skada är SKARP, eller på engelska SHARP. Till exempel så är en skada som inte är rollspelad en SKARP SKADA, eller SHARP INJURY. Det är helt i sin ordning att använda kodordet när som helst under Vinterland, för att signalera att ett problem inte är rollspelat. Det kan användas utan att bryta spelet.

Språk

Vinterland kommer primärt att spelas på svenska, men om någon närvarande säger "English, please" växlar språket i spel omedelbart till engelska. Det gäller på den platsen, så länge som personen som efterfrågade det är närvarande. Det finns ingen förklaring i spel till detta.

Strid

På Vinterland är strid inte ett medel för att lösa problem eller vinna konflikter, det är ett verktyg avsett för att leda till rollspel, främst dialog, och för att ytterligare förveckla spelet mellan karaktärerna. Det finns två uppsättningar regler för strid på Vinterland: Bosättningsreglerna och Vildmarksreglerna.

På bosättningen Rifallet, är konceptet enkelt: Våld, strid och skottlossning är förbjudet. Istället skall konflikter rollspelas. Att sträcka sig efter ett vapen vid bosättningen är enbart en invit till fortsatt dialog. När en konflikt eskalerar i riktning mot våld, är den generella riktlinjen att den sida som har färre folk eller vapen, får betrakta sig som den förlorande sidan. Den vinnande sidan är den med mest vapen, mest folk, stridstränade hundar, eller det mest skräckinjagande ryktet.

Att ta denna generella riktlinje med sig in i spelet, är att inse att seger inte är det främsta målet med någon konflikt på Vinterland. Om du hamnar på den vinnande sidan i en konflikt, är du skyldig att tillse att det leder till fortsatt rollspel. Ställ krav eller efterfråga kompensation, men ge dina motståndare möjlighet att kunna tillmötesgå dem under Vinterland. Hota med ultimatum, men se till att de i så fall förvecklar situationen ytterligare, inte låser den. Om möjligt se till att den förlorande sidan får möjlighet att hämnas senare, och invänta vedergällningen.

Om du hamnar på den förlorande sidan i en konflikt, inbjuds du till att prata dig ur situationen. Säg ja. Säg snälla. Lova saker. Kom med hot. Ljug. Skyll på någon annan. Be om förlåtelse. Be om en chans till. Vädja till din motståndares goda omdöme. Hänvisa till din fiendes rykte. Berätta om dina barn. Brist i gråt. Be om nåd. Fråga vad du kan göra för att rentvå dig. Och planera din hämnd.

Ute i skogen som omger Rifallet, gäller Vildmarksreglerna. Skottlossning är tillåten, om bara reglerna för handeldvapen följs. Närstrid är tillåten, om den genomförs med fullständig kontroll och mycket fingertoppskänsla. Konceptet är att effekterna av närstrid är förödande. Varje våldshandling har överdrivna följder. En knuff har exempelvis samma effekt som en snyting. Ett kontrollerat slag skickar offret i marken, förmodligen med hjärnskakning. Att bli nedbrottad med försiktighet leder säkert till brutna ben. Offret bestämmer hur allvarlig en skada är.

Trubbiga tillhyggen vår användas till simulerade slag mot kroppen, som i armar, ben och torso. Aldrig huvudet, aldrig händer, bröst eller skrev. Konsekvenserna är fruktansvärda. En träff på exempelvis en arm kommer rimligen att bryta den. En träff i ryggen leder förmodligen till spräckta njurar. Smärtan kommer med all säkerhet att vara enorm.

Inga föremål med skarpa kanter eller hörn får användas i närstrid. Om du är det minsta osäker, släpp det och slåss obeväpnat istället. Att sträcka sig efter ett vapen med skarpa hörn är ett godkänt sätt att signalera att du inte är vill rollspela närstrid. Inbjud istället till dialog, eller provocera din motståndare till att öppna eld mot dig.

Stöld

På Vinterland är du tillåten att stjäla rekvisita, men du måste vara absolut säker på att du inte stjäl något som offret behöver för att hålla sig varm och trygg. Du får därför inte stjäla mat, kläder, skodon, sovutrustning, husgeråd, hela ryggsäckar eller vad helst som krävs för att klara sig genom Vinterland.

Det är också därför du inte får stjäla lyktor, bränsle eller ved. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att stjäla handeldvapen, fordon eller djur. Stöld av rekvisita får bara ske om det leder till förvecklat rollspel, såsom att stjäla någons post, snatta en flaska sprit eller ficktjuva någons lajvpengar.

Tobak

Rökning är tillåtet utomhus på Vinterland, om det bara sker en bit bort från byggnader och förbipasserande. Det finns förstås inga fina paket nycigg kvar i det postapokalyptiska Skandinavien. Tobak röks i pipa, eller i handrullade cigaretter som förstås helst förfärdigas i spel.

Sopor och matrester

Icke giftiga sopor och matrester bör helst brännas. Övrigt skräp som blir över tar ni med er igen, när ni lämnar lajvområdet.

Vatten

Den primära vattenkällan på området är pumphuset intill gästgivaregården. Det har en skylt med texten PUMPHUS. Här hämtar ni vatten, så se till att ta med de hinkar eller kärl ni behöver. Det är inte tillåtet att tvätta sig, borsta tänderna eller diska, vid vattenkranen på pumphuset. Ta med ditt vatten och använd det någon annanstans.

Vapen

Det finns tre sorters vapen på Vinterland: Handeldvapen, närstridsvapen och avståndsvapen. Reglerna för handeldvapen och närstrid beskrivs i respektive avsnitt.

Reglerna för avståndsvapen är de samma både vid bosättningen och i skogen, det är Bosättningsreglerna som gäller. Vare sig det är en postapokalyptisk compoundbåge eller ett enkelt spjut, så finns det bara två sätt att använda dem: Hota med dem för att stimulera till förvecklat rollspel, eller använd dem som en signal för att undvika närstrid.

Grundregeln vid hot är förstås att du är skyldig att tillse att vapnet inte kan avlossas av misstag. Lägg pilnocken bredvid strängen, och så vidare.

Next

BERÄTTELSEN

Akterna

Vinterland består av fyra akter, men det kommer inte att ske några aktbrott. Deltagarna förväntas hålla akternas teman i åtanke under spelets gång, men har frihet att frångå dem om det leder till roligt rollspel för flera inblandade.

AKT 1

Fredag kväll och natt – "Vi är säkra för i natt"

När mörkret faller och temperaturen sjunker, tänds lyktorna och grytorna ställs på spisen. Några karaktärer kommer att kura i sina hus eller tält, andra kommer glatt att återförenas med gamla vänner och släktingar. Middagen förbereds, historier berättas, och kanske kommer en gammal favoritkortlek till användning igen. På gästgivaregården har personalen mer än någonsin att göra, på Härbärget utbyter grävarna nyheter och rykten, och bortifrån den lilla stugan i skogskanten kanske de går att höra hur någon sjunger i natten.

AKT 2

Lördag morgon till kväll – "Nu får vi det gjort"

Det är dags att få saker gjorda. Sälj dina varor, erbjud dina tjänster, hitta någon att anställa, skaffa dig vänner, skaffa dig fiender, sprid nyheterna, utför reparationer, bege er av för att fiska, hugg mer ved, skotta snö, försök lista ut hur du ska få tag på något att äta, bjud in någon på en måltid eller en fika, gör nya bekantskaper och berätta dina historier.

AKT 3

Lördag kväll och natt – "Något är fel"

Medan mörkret faller, förebådar obesvarade frågor och misstänksamma blickar mörkare tider. Någon har en dold agenda, någon kanske är lika pålitlig som alltid, men det kan hända att den här natten utvisar vem som fortfarande är en vän när morgonen kommer.

AKT 4

Söndag morgon – "Skärp dig!"

Detta är dagen som kommer att göra den 12 februari 2045 ihågkommen i åratal framåt.

Det förgångna

Smällen

Midsommarnatten 2013 kommer kriget till Sverige. Ingen vet varför, eller vad som i hemlighet föregått krigsutbrottet som kommer som en total överraskning. Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå träffas av kärnvapen och utplånas, med hundratusentals döda. När Sverige vaknar ur bakfyllan dagen efter midsommar är det utan ström och rinnande vatten, och med ljudet av stridsflygplan i luften. Lajvet Midsommar 2013 skildrade några av dessa händelser.

Kriget

Ingen vet med säkerhet vad som skett under midsommarnatten - som kommer att kallas Smällen, och eftersom riksdag och en majoritet av myndigheterna utplånats i smällen finns heller ingen möjlighet att ta reda på det. Men trupp från både Ryssland och NATO-länderna anländer, hafsigt ivägskickade och oförberedda, och kriget blir en kaotisk trevägsstrid där resterna av svensk försvarsmakt går under.

Vanligt folk flyr städerna, som saknar vatten, el och varuleveranser, och livsviktig infrastruktur bombas sönder eller neutraliseras i striderna. Kriget blir dock kortvarigt. De ryska och de NATO-ledda styrkorna är demoraliserade, saknar samband och försörjningslinjer, och efter bara två månader har kriget ebbat ut. Både ryssar och amerikaner är övertygade om att de inte har några hemländer kvar att slåss för.

På landsbygden försöker kommuner och räddningstjänst desperat ta hand om de hundratusentals inhemska flyktingarna som nu strömmar till landsbygden, och många stora uppsamlingsläger upprättas. Det akuta skedet av kriget är över, men problemen har bara börjat. Sverige har kastats hundra år tillbaka i tiden.

Rosen och svältåren

Tre år går. Tre långa år av flyktingströmmar, laglöshet, brist på livsmedel och extremt överbelastade krismyndigheter. Läget i uppsamlingslägren är kritiskt, men trots allt bättre än att försöka överleva själv av vad naturen tillhandahåller. Det är då sjukdomen Rosen slår till. Den upptäcks långsamt i uppsamlingslägren, och först tror man att det är ytterligare ett utbrott av kolera eller influensa. Det skall dock snabbt visa sig att detta är något nytt, något helt annat och mycket värre. När man väl förstår den nya sjukdomen är det för sent. Hundratusentals dör, och uppsamlingslägren kollapsar när panikslagna och utmärglade flyktingar desperat ger sig av för att undkomma sjukdomen - och på det viset för den vidare ut i Sverige.

Under loppet av mindre än ett år dör en majoritet av Sveriges befolkning antingen som en direkt följd av Rosen, eller av svält, utsatthet eller våld i ett samhälle där all produktion avstannat och laglösheten råder. Beväpnade gäng härjar och sätter skräck i flyktingarna, och vägarna blir dödsfällor där du kan mista livet för minsta ätbara smula. Plundrarligorna blir den största maktfaktorn i krissverige och de få som överlevt är helt utelämnade åt dem. Lajvet Hinterland skildrade några av dessa händelser.

Bosättningstiden

Fyra år efter krigsutbrottet, och med det fasansfulla året med Rosen-sjukan bakom sig börjar människor som flytt till slut slå sig ned där man kan. I små stugbyar, på gårdar och torp långt från vägarna där plundrarna håller till bestämmer man sig för att man till slut fått nog av att vara på flykt. Bosättningarna föds. Med primitiv teknik och kroppsarbete väcker man gamla metoder till liv igen - hästar spänns för gamla bygdegårdsplogar och övergivna åkrar sås om.

Sverige är vid den här tiden öde och avstånden enorma. Man håller sig för sig själv och fruktar främlingar. De trauman man upplevt trycks tillbaka och ersätts av kärvt arbete för sin överlevnad. Man lider brist på allt men lyckas ändå hålla svälten stången. Det är nu Grävarna dyker upp - våghalsiga, härdade och motorburna små gäng som reser runt och länsar förråd, verkstäder och övergiven bebyggelse på sådant bosättningarna behöver - bränsle, livsmedel, mediciner och annat som inte längre produceras. Grävarna får snabbt rykte om sig att vara orädda och de hårdaste av de hårda, men med någon form av hederskodex skiljer dem från plundrarligorna som dragit runt och dödat, stulit och plågat, och striderna mellan plundrarligor och grävare är vanliga.

Med Grävarhandeln överlever och till och med frodas bosättningarna. Den bosättning som får grävare på besök kan för några dagar slippa oroa sig för plundrare, och kan byta till sig penicillin, konserver och annat för att överleva tills skördarna ger frukt. Under den här tiden växer stora bosättningar fram, ställen som Östbacken, Sjövik, Hålet, Marknaden i Gävle och Värnhem och för första gången på flera år kan man somna tryggt i en säng på mätt mage.

Det är också under denna tid som två stora maktblock etableras - Den Nya Kommunistiska Unionen (NKU) med bas i Växjö och Protektoratet, en sammanslutning av överlevande svenska militärförband med bas i närheten av Skara. Med vapen, diplomati och snabb expansion bygger man rudimentära småstater och många bosättningar som precis börjat ta sig över svältgränsen befinner sig plötsligt inom någon av maktblockens gränser och beskattas hårt för att bekosta expansionen.

De bosättningar som befinner sig inom maktblockens gränser får underkasta sig de nya “staternas” regler och politik, men utanför gränserna växer en mängd olika bosättningsformer fram, t ex det kollektivistiska semi-socialistiska Östbacken, det socialkonservativa och protektionistiska Bytarstan, den kristna storfamiljsbyn Nejdingen eller den marknadsliberala bosättningen Värnhem.

Livet vänder långsamt åter till Sverige. Bosättningarna växer, fler och fler som gömt sig på gårdar eller i stugor söker sig dit, och man börjar sakta men säkert arbeta för att höja levnadsnivån ytterligare, trots konflikterna mellan maktblocken, enstaka plundrarangrepp och bristen på modern teknik. Lajven Solnedgång – Efter Slutet, Ingenmansland, Desperatia, Lost in Becquerel Forest, Epsilon 433 och Skymningsland skildrade några av dessa händelser.

Lugnet återvänder

Åren går och vissa bosättningar växer sig stora, andra går under eller överges till förmån för de större. Det som alla fruktat - en väpnad konflikt mellan NKU och Protektoratet blir verklighet år 2026 - men det blir inte alls som man tänkt. Bosättarna är innerligt trötta på krig och dödande, och så fort NKUs och Protektoratets yrkestrupper kört fast i strid kollapsar väldena inom ett år. Bosättningar bryter sig ur, deklarerar sig självständiga eller upprättar allianser med andra, fristående bosättningar och mitt i kriget som ingendera sida egentligen har råd med imploderar “staterna” som korthus i vinden.

I NKUs fall tynar staten bara bort under 2026 och 2027 och kvar finns nu bara fria bosättningar och snopna före detta ledare, i Protektoratets fall blir det en blodigare historia med uppror och uppretade lynchningar av befälen. Till slut faller blocken, och kvar finns bara bosättningar som små självstyrande samhällen.

I takt med att bosättningarna växer sig starkare, större och mer självständiga finns inte längre behovet för Grävarna kvar, och många av dem är dessutom gamla och tärda av åren på vägarna och striderna. De förr så respekterade och idoliserade grävargängen tynar bort eller slår sig ned och blir bosättare (eller “slöhögar” som de själva kallar de bofasta). De kvarvarande grävarbesättningarna, nu i andra generationen - de som är födda efter Smällen - får livnära sig på att leverera post och varor mellan bosättningarna, och man minns med vemod storhetstiden då livet bestod av äventyr och Sverige var ett enda stort förråd man kunde plocka ur som man ville. Lajvet Landsväg skildrade några av dessa händelser.

Sverige år 2045

Läget i Sverige är 2045 har som sagt stabiliserats. De flesta som lever i bosättningar kan räkna med någorlunda trygghet, att det finns mat över vintern och rent vatten att dricka. Det råder fred, åtminstone nästan överallt i Mellansverige. De stora plundrargängen är borta, de av bilvrak igenkorkade vägarna är rensade och utanför bosättningarna gror åter åkrarna och boskapen vandrar på ängarna. Plundraranfall sker fortfarande då och då, men mest på ensliga vägar för de karavaner där man varit snål nog att inte anlita grävareskort eller på ensligt belägna gårdar.

Men livet är inte en dans på rosor. Sjukvården är mycket eftersatt - det saknas kunskap, mediciner och maskiner. Varje vinter dör någon i lunginflammation eller influensa, och barnadödligheten är på väg upp. Vanliga sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och diabetes kan man inte göra så mycket åt - det finns t ex vad man känner till bara en enda fungerande röntgenapparat i hela Mellansverige, och Kliniken i Bytarstan tar hutlösa priser för tillgång till den. Man arbetar hårt och länge, och det är mycket kroppsarbete då det bränsle man producerar (olika sorters biodiesel och etanol/metanol) inte är något man kan slösa med. Sverige befinner sig i mångt och mycket på sen 1800-talsnivå, även om man i många bosättningar har moderniteter som kylar och frysar för matförvaring, elektriskt ljus, radio och verkstadsmaskiner mm.

Såhär trettiotvå år efter krigsutbrottet har man dessutom en eller två generationer som vuxit upp utan modern skolgång, utan vaccinering och utan att själva ha upplevt många av de moderniteter och arbetsunderlättande uppfinningar som deras föräldrar vuxit upp med. Kunskapstappet är något de äldre oroar sig mycket över, och gärna pratar om framför spisen på kvällarna.

Lag och ordning råder i de flesta bosättningar, och det sociala kontraktet är någorlunda återupprättat - men det finns naturligtvis stora variationer. Det som är tillåtet i en bosättning kanske är förbjudet i en annan, och det som ses som sociala självklarheter på en plats är tabu på en annan. Speciellt de nya generationerna har stöpts i sina respektive bosättningars nya “kultur” och tagit den till sig. Över huvud taget råder det stora skillnader i attityd, kultur och världsbild mellan de som upplevt tiden innan kriget, och de som är födda in i den nya tiden.

Handelsförbindelser mellan bosättningar är vanligt, och det finns en viss social mobilitet i det - det är inte ovanligt att man flyttar och bosätter sig i en annan bosättning för en kortare tid eller längre. Trivs man inte med sin bosättnings sätt att leva kan man alltid söka lyckan någon annanstans (om man släpps in, förstås). Det gör att bosättningarna inte är så statiska, det tillkommer alltid nytt folk, och man har ofta mycket gäster i form av handelskaravaner eller resande som skall någon annanstans.

Handelsrutterna sträcker sig oftast inom närområdet - det vill säga max en eller två dagsmarscher bort. Exklusivare eller mer sällsynta handelsvaror får man skaffa sig på någon av de årliga tillfälliga marknadsplatserna dit handlare från hela Sverige kommer.

Bosättningarna

Rifall

Det är här som Vinterland utspelar sig. Bosättningen Rifall är belägen runt vad som en gång var en 1800-talsgård, ungefär halvvägs mellan Östbacken och Värnhem. Det bor inte så många människor här, men om du reser den här vägen, övernattar du förmodligen på Rifall. Om du kan betala för det, kan du få tak över huvudet, mat lagad åt dig, och till och med en öl serverad. De boende på Rifall kan också hjälpa till med krånglande fordon och grundläggande sjukvård.

Grävare stannar ofta till här, på jakt efter arbete eller kunder, eller bara för att återhämta sig. De är mindre välkomna i Värnhem nu för tiden.

Från Rifall är avståndet till Östbacken nästan exakt 30 km, och sträckan till Värnhem ungefär 50 km. Priserna är ganska höga på Rifalls Gästgivaregård, men servicen är godkänd och maten desto bättre, i alla fall med postapokalyptiska mått mätt. Gästgivarfamiljen har ett litet vattenkraftverk någonstans i skogen, och hela bosättningen använder strömmen för att pumpa upp vatten ur en djupborrad brunn.

Intill gästgivaregården ligger Härbärget, eller Grävarhärbärget som det också kallas. Härbärget får bara användas av grävare. Utomstående är ens tillåtna att stiga innanför dörren, utan en inbjudan från en grävare.

En del handel förekommer på Rifall, ofta i mindre partier. Det är inte ovanligt att folk från Värnhem och Östbacken möts halvvägs, och slutför sina affärer på Rifall, för att sedan köpa sig något att dricka på gästgivaregården. De bosatta på Rifall och Finnfall hyr också in extra arbetskraft, till exempel till skörden. Fattiga människor från Värnhem tjänar ibland extra pengar här.

Bosättningen Finnfall ligger några kilometer norr om Rifall, och är befolkad av ett tjugotal människor. Jordbrukarna som bor här är kända för att vara trevliga, och de syns ofta till på Rifall där de gör affärer med förbipasserande resenärer.

Bosättningen Kölsjön ligger några kilometer söder om Rifall. Människorna som bor här är ökända för sin misstänksamhet mot främlingar, och de tycker inte om oinbjudna besökare.

Östbacken

Östbacken har haft boende sedan sent 2016, men Östbackarna själva räknar bosättningens grundande till 2018, året då man enades om att lägga ihop allas tillhörigheter i en gemensam pott för att handla till sig livsmedel och sättpotatis för att grunda odling. Bosättningen ligger ca 30 km norr om Lindesberg i Närke, och var förr en bosättning i ett nedlagt gruvområde. År 2040 flyttade man hela bosättningen till en stugby någon mil söder om gruvan.

Östbacken är en av Mellansveriges största bosättningar (bara Bytarstan är större) med cirka 600 bofasta. Östbacken har länge haft en mycket kollektivistisk inriktning - man arbetar för varandras väl och delar på arbetsbördor och tillgångar. I Östbacken försöker man så gott det går att leva efter den gamla devisen “åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga”, även om Östbackens officiella motto är “Arbete och utveckling”.

Politiskt har man experimenterat en del i Östbacken och korrigerat och ändrat om i omgångar. I dagsläget har man ett slags syndikatorganisation där ett antal “sektioner” (ungefärliga indelningar efter "bransch", t.ex jordbrukssektionen och tekniska sektionen) fattar besluten som rör dem själva i så stor utsträckning som möjligt. Varje månad har bosättningen rådsmöte, där alla bofasta får delta och säga sin mening. Principen är att man skall nå konsensus, men rådsmötet kan fatta beslut med kvalificerad majoritet.

Östbackaren är generellt en ganska jordnära, avslappnad typ som arbetar hårt på dagarna och tycker om att umgås i grupp på fritiden. Man lever tätt inpå varandra och odlar starka kamratskapsband, och den starka vi-känslan genomsyrar det mesta. Men man är inga dogmatiker, Östbacken fäster stor vikt vid att vara pragmatiska och inte rädda för att ändra på saker eller pröva nya sätt att göra saker.

Majoriteten av Östbackarna bor (numera) i vad de kallar “Nya Östbacken”, en f d semesteranläggning någon mil söder om Stråssa Gruva. Här finns ett sextiotal större stugor och en större f d konferensanläggning, utöver de byggnader man själva uppfört. Cirka ett hundratal Östbackare lever större delen av tiden i “utgårdar”, små torp eller gårdar inom en kilometers avstånd från huvudanläggningen där man föder upp boskap, odlar, hugger timmer osv.

Runt hälften av Östbackarna sysslar med någon form av jordbruk eller boskapsuppfödning (man producerar mest potatis, vete och äpplen, samt håller större bestånd av höns och kor). Andra vanliga sysslor är träkolsproduktion (en av Östbackens stora exportvaror, ur vilken man också får en hel del tjära), alkoholproduktion (främst som bränsle till elgeneratorer och fordon), timmer- och vedhuggning samt ölproduktion (“Östbackens lilla röda” är en omtyckt exportvara). Utöver dessa arbeten har man också ett antal duktiga mekaniker och tekniker, snickare och elektriker. Östbacken har en relativt bra sjukstuga, och producerar dessutom ganska mycket el.

Stora importvaror i Östbacken är bl.a fisk och salt från Sjövik, ull, skinn, frukt och grönsaker från Värnhem samt verktyg, spik, skruv osv från Bytarstan.

Ordningen i Östbacken brukar vara god - utomstående kan dock tycka att arbetet går lite långsamt och att man ofta är osams om saker - och kriminalitet och våld håller sig generellt på en låg nivå. Däremot har man med tiden börjat få större problem med supandet (och de ordnings- och hälsoproblem det medför), framför allt under vinterhalvåret. Östbacken har ganska få lagar (principen om att gynna kollektivet tar stor plats), och saknar dedikerad polis (man använder sig istället av obligatorisk “skyddsplikt” på roterande schema). Dödsstraff samt kroppsstraff saknas - den värsta påföljden för allvarliga brott är att sättas i exil - och man saknar också fängelsestraff då det anses vara ett slöseri med resurser, i sådana fall föredrar man bl.a arbetskommendering.

Örebro

Bosättningen Örebro ligger ungefär 40 km söder om Östbacken, vid stranden av sjön Hjälmaren. Omkring femtio personer bor här. Den gamla staden Örebro, som ligger några kilometer längre in i landet, har övergivits för den rika odlingsjorden och de goda fiskevattnen vid sjöns norra strand. En gång om året, mitt i vintern, går marknaden Hindersmäss av stapeln i Örebro. Handlare från hela landet kommer hit då.

Värnhem

Värnhem är baserat kring en före detta plantskola och handelsträdgård utanför Fagersta, ca 80 kilometer nordöst fågelvägen om Östbacken. Här finns stora växthus, fruktträdgårdar och åkrar, och det är framför allt sin produktion av frukt och grönsaker Värnhem är känt för.

Värnhem grundades året efter Östbacken, dvs 2019, men ett antal personer som arbetat på anläggingen bodde och överlevde här hela kriget och svältåren. I dagsläget bor här cirka 400 personer, de flesta inom den så kallade “muren”, en barrikad byggd av containrar, stängsel, plank och bråte som löper runt plantskolan och de tillhörande husen.

Den typiske värnhemmaren är en skicklig och driftig person som sätter stor stolthet i bosättningens framgångar. Man är mycket stolt över vad man åstadkommit här och pratar gärna om det (vilket andra kan uppleva som lite skrytsamt). Man sätter också stort värde vid skicklighet, hederlighet och att man håller vad man lovar. Generellt sett är Värnhemmaren mer isolerad än t ex Östbackaren, då Värnhem är ett mer slutet samhälle som det är svårare att bli en del av (man är mycket försiktig med att låta nytt folk flytta in, och ingen får flytta in utan att ha kvalifikationer för någon av de arbetssysslor som finns). Men väl på insidan av samhället är det mycket liberalt, och man lever enligt devisen att ens privatliv är ens privatliv och inget andra har rätt att lägga sig i, så länge man inte skadar någon.

Politiskt sett är Värnhem en liberal marknadsekonomi med en slags rudimentär statsidé: Värnhem som entitet styrs av en folkvald styrelse (som väljs vartannat år), och denna entitet äger bland annat växthusen, barrikaderna och ansvarar för att bosättningens lagar upprätthålls och att bosättningen skyddas från yttre och inre hot. I övrigt baseras bosättningen på privategendom (bostäder ägs t.ex av individer, och betalas av genom arbete och varor gentemot Värnhems medborgarbank). Det allmänna hålls minimalt och man sätter stort värde vid att varje individ är sin egen lyckas smed och att ingreppen i individens frihet skall vara så små som möjligt.

"Det finns inga fattiga i Värnhem" brukar man ibland skämtsamt säga, och det stämmer delvis. Den mörka sidan av det är att en hel del människor fått flytta eller överge Värnhem och söka sin lycka annorstädes (ofta i Östbacken) då deras egna affärsverksamheter inte burit sig. Värnhem har en heltidsanställd vaktstyrka om ca tjugo personer, som ytterligare kan förstärkas med deltidsvakter. De heltidsanställda vakterna kan därför lägga mycket tid på träning och anses generellt sett vara mycket kompetenta och klarar utan problem av att möta externa hot mot bosättningen.

Den huvudsakliga produktionen i Värnhem består som tidigare nämnt av jordbruk, dels på åkrarna runt bosättningen men framför allt i växthusen. Genom åren har man gjort stora ansträngningar för att hålla växthusen varma under vintern (bl.a genom träkolsimport från Östbacken) och att ge växterna tillräckligt med ljus (på vintrarna skiner ljusrören och lågenergilamporna i växthusen och etanolgeneratorerna brummar), vilket medfört att man kan odla året runt - skörden är dock naturligtvis sämre på vintern. Man producerar bland annat tomater, gurkor, chili och svartpeppar samt en mängd andra kryddväxter. Dessutom har man, utanför muren, ganska ansenliga biodlingar från vilka man får vax och honung. Utöver detta sysslar många med olika sorters hantverk och småskalig produktion av alla möjliga användbara saker.

Precis utanför Muren ligger Marknadsplatsen, där man säljer och köper varor och här finns också härbärgen i olika prisklasser, stall, en tankstation för fordon och en mekanisk verkstad. Värnhems marknadsplats kan inte mäta sig med Bytarstans, men är ändå välbesökt av gårdsfolk och handlare från hela Mellansverige, framför allt på vinterhalvåret då man säljer vinterskördarna av frukt och grönt.

I ett samarbetesprojekt med Östbacken har man senaste året reparerat och delvis dragit ny kopparkabel i det gamla telefonnätet, så att det nu finns en telefonförbindelse mellan Värnhem och Östbacken. Två linjer i båda riktning finns, där den ena oftast är vikt för datatrafik, över gamla modem man grävt fram. Telefonförbindelsen är skrapig och inte helt tillförlitlig - ibland går kablar eller kopplingsstolpar sönder och dåligt väder gör att solcellerna på kopplingsstationerna inte får tillräckligt med ström, men när det fungerar är det en stor förbättring. Plötsligt kan man lägga beställningar hos varandra, kontrollera varulager eller få nyheter, och prata med vänner och bekanta. Över modemkopplingen kan man dessutom överföra enklare textdokument och enstaka lågupplösta bilder.

Människorna utanför bosättningarna

Det finns många olika sorters människor i Skandinavien år 2045. Den samiska befolkningen har återerövrat sina marker, och följer sina renhjordar genom de stora inlanden i norr. Fler samer är förmodligen nomader idag, än före Smällen. De refererar till sig själva som medborgare av Sápmi, och ser de skandinaviska nationernas sammanbrott som en chans att återta självbestämmandet.

Inlanden i söder är befolkade av jordbrukare och andra människor som lever av jorden och skogarna. Den generella uppfattningen är att du måste odla något för att betraktas som bofast på en plats. Detta har både en juridisk och en symbolisk betydelse. Du måste vara bofast för att kunna kräva medlemskap i det lokala byrådet. Om du kan säkra din status som bofast, kan du också hävda äganderätten till resurserna på platsen, vare sig det är jaktmarker, byggnader, odlingsjord eller fiskevatten.

Om du inte odlar något, anses du vara en vandrare. Att driva en gård medför förstås högre status än att odla lite tomater på bakgården, men även att bara plantera lite persilja utanför sitt tält kan räcka för att formellt göra dig bofast. De nomadiska grävarna är stolta över att inte vara bofasta någonstans alls, även om många av dem måste ta säsongsarbeten för att klara sig året runt. Det var länge sedan som grävarna kunde försörja sig enbart på sin traditionella resurssökning och handel. Idag har alla obebodda områden plundrats på sina värdesaker och resurser. Grävare anlitas ofta för transporter, och ibland som säkerhet på farliga rutter. Om du vill spela grävare på Vinterland, är konceptet det samma som på lajvet Landsväg: Du måste ingå i ett grävarlag, och ni måste ta med er någon form av fortskaffningsmedel till Vinterland. Grävarnas säregna livsstil beskrivs i detalj på beratta.org/landsvag.

Grävarna är inte de enda resenärerna du kan stöta på ute på vägarna. Handlare ses allt oftare, beroende på den höjda efterfrågan på utländska produkter, under de senaste åren. Fred och stabilitet gör folk mer villiga att lägga pengar på vad de inte kan producera själva. Att resa långa sträckor kräver mycket skicklighet och ansträngning, vilket gör att främlingar ses med respekt, och ibland till och med bemöts som kändisar. En del utlänningar är närapå rockstjärnor, inte för att de är främmande, utan för att de har de kunskaper och resurser som krävs för att tillryggalägga riktigt långa distanser.

Hyfs och folkvett

Det här är några exempel på gott uppförande i det postapokalyptiska Skandinavien, i synnerhet om vintern.

 • Stäng dörren bakom dig, så snart du kan. När du stiger in i ett uppvärmt rum, är det någons kroppsarbete du uppskattar. Att ödsla värme genom att lämna dörren öppen, ses som ohövligt.
 • Gå bredvid skidspåren. Att förstöra någons skidspår, genom att använda dem som stig, ses som dåligt uppförande.
 • Hälsa på främlingar. Människor är tillgångar, i en tid då långtidsöverlevnad baseras på färdigheter, inte utrustning. Du behöver inte göra dig till vän med alla, men när det behövs är det bra att veta vem som kan utföra enkel kirurgi eller laga ett par stövlar. Att ignorera folk du inte känner ses som ohövligt.
 • Respektera lokalborna. Om du är ny i ett område, är det generellt en bra idé att uppskatta råd från de som bor där. De vet vilka bäckar som har drickbart vatten, och vilka du bör undvika. Om du får problem, är det oftast de som är närmast till hands att ge dig en hjälpande hand.

Pengar och värdesaker

Byteshandel är fortfarande det vanligaste sättet att göra affärer på i det postapokalyptiska Skandinavien. Att arbeta är också ett ganska vanligt sätt att betala för saker. Några av de större bosättningarna har skapat sina egna valutor. Dessa sedlar har bara ett konkret värde i sina bosättningar och området runt omkring. Att ta med dem på längre resor gör dem mer eller mindre värdelösa.

Östbacken

Östbackens valuta är känd som Kuponger, men längre bort kallar folk dem för Östbackenkuponger. Kupongernas värde betraktas som ganska stabilt. Sedlarna trycks i valörerna 1 Ök, 5 Ök, 10 Ök, 50 Ök och 100 Ök.

Värnhem

Värmhems valuta heter Ören, men utanför Muren kallas de Värnhemsören. Värdet av Värnhemsören är ökänt för att vara instabilt. Sedlarna trycks i valörerna 1 Vö, 5 Vö, 10 Vö, 50 Vö and 100 Vö, men 1 Vö-sedeln betraktas som närmast värdelös utanför bosättningen Värnhem.

SEK

Vi inser att en del deltagare kommer att behöva en valuta i spel, som har ett faktiskt värde. För att förenkla, kallas svenska kronor för Bytarkronor. De är uppkallade efter den ökända bosättningen Bytarstan.

Hur mycket är ditt arbete värt?

De här riktlinjerna är inga lagar, de är inte ens helt realistiska. Förhoppningsvis kommer de att hjälpa dig på vägen till roligt rollspel runt köpslående och kohandel i spel, kanske ett mål mat eller rentav en lön. Om det leder till roligt rollspel för flera deltagare, frångå gärna riktlinjerna helt.

 • Tre timmars grovarbete eller arbete utan krav på yrkeskunskaper, som att hugga ved, betalar vanligtvis ett enkelt mål mat. Det anses hövligt att bjuda in personer som arbetar för dig, och servera dem tillagad mat. Du tillåter naturligtvis en rast eller två. Bjud på något att dricka, unna er en pratstund.
 • En hel dags grovarbete eller arbete utan krav på yrkeskunskaper (ungefär nio timmar) betalar normalt tre enkla mål mat. I reda pengar kanske det motsvarar 50 Ök eller 250 Vö i dagslön. Det anses hederligt att erbjuda någon som arbetat en hel dag för dig tak över huvudet, även om det bara är ett hörn i samma rum som kaminen.
 • En timmes arbete som kräver yrkeskunskaper, som snickeri, bakning, sömnad eller bilreparationer, ger normalt 10 – 20 Ök eller 50 – 100 Vö i lön. Mycket tungt arbete som kräver yrkeskunskaper, till exempel mureriarbeten eller fårklippning, ger ungefär det dubbla i lön.
 • Lagarbete ses som mer värdefullt i det postapokalyptiska Skandinavien. Ett par personer som kombinerar sin yrkesskicklighet anses trygga ett mer pålitligt resultat än en ensam individ.
 • En timmes arbete som kräver ytterst goda yrkeskunskaper, såsom mästersmide, elektroteknik eller professionell översättning, ger 20 – 50 Ök eller 100 – 250 Vö i lön. Unika yrkeskunskaper, såsom kirurgi, ger det dubbla.

Hur mycket är något värt?

De här exemplen är enbart grova riktlinjer, och inte helt realistiska, men de ger en fingervisning om vad saker kan vara värda på Vinterland. Enligt rådande växelkurs, anses 1 Ök vara värd 5 Vö.

Vara Ök
1 par kängor, begagnade men i bra skick 120 Ök 600 Vö
1 stickad tröja, begagnad men i bra skick 80 Ök 400 Vö
1 kg smör 16 Ök 80 Vö
1 kg bröd 8 Ök 40 Vö
1 l. mjölk 8 Ök 40 Vö
1 kg salt 120 Ök 600 Vö
1 l. öl av enkel kvalitet 15 Ök 75 Vö
75 cl sprit av enkel kvalitet 75 Ök 375 Vö
1 enkelt mål mat på restaurang 20 Ök 100 Vö
33 cl öl av god kvalitet på restaurang 15 Ök 75 Vö
4 cl sprit av utmärkt kvalitet på restaurang 40 Ök 200 Vö
1 kopp kaffe av utmärkt kvalitet på restaurang 4 Ök 20 Vö
1 l. diesel 40-60 Ök 200-300 Vö
1 l. fotogen 50-70 Ök 250-350 Vö
1 häst 2000-4000 Ök 10 000-20 000 Vö
1 får 200 Ök 1000 Vö
1 höna 24 Ök 120 Vö
1 medicinsk undersökning av en skicklig läkare 10 Ök 50 Vö
Att skicka ett brev 200 km, om sommaren 50 Ök 250 Vö
Att skicka ett brev 200 km, om vintern 100 Ök 500 Vö

Resor i vintertid

Det är tidsödande att resa. Tre decennier efter Smällen är Skandinaviens vägar en katastrof. De flesta är skadade på flera platser, eller helt bortspolade av regn. Broar har fallit sönder och tunnlar har vattenfyllts. I vissa avseenden är det enklare att resa om vintern. Det går att färdas i maxhastighet på frusna sjöar med ett motodrivet fordon, något som sällan låter sig göras på de trasiga vägarna. Vissa produkter, som träkol, låter sig bara fraktas om vintern. På de skakiga sommarvägarna, förvandlas kol rätt snabbt till värdelöst damm.

På längre rutter används fortfarande snöskotrar, av dem som har råd med bränslet. De är bullriga och kräver skickliga mekaniker, men de är några av de snabbaste landfordon som finns i det postapokalyptiska Skandinavien. Bilar och motorcyklar ställs ofta av under vintern. De är helt enkelt för opålitliga när snödjupet överstiger 20 cm. I nödlägen går det att komma rätt långt med hjälp av snökedjor och en massa bränsle, men detta är ingen lösning för vardagsbruk. Risken att fastna i någon uppförsbacke långt hemifrån är för stor.

Att åka längdskidor med stighudar är ett av de vanligaste och mest mångsidiga sätten att färdas kortare distanser om vintern. De är billiga och kräver mycket lite träning i förväg. Hemmagjorda snöskor är kanske ännu billigare, men de hindrar bäraren från att nyttja fördelen med nedförsbackar. De är dessutom kända för att straffa ovana bärare med hemska muskelsmärtor.

Draghundar är rätt ovanliga så här långt söderut, men till och med border collies och schäfrar kan användas för att dra kortare distanser. Människor som låter sig dras på längdskidor av en hund eller två, så kallad skijoring, ses oftare på vintervägarna än hundslädar. Riktiga polarhundar är några av de mest pålitliga långdistanslöpare som finns. De kräver skickliga slädhundsförare, och mycket mat, men om bara temperaturen är låg kan de dra tunga laster i veckor utan att klaga.Next

KONTAKT & DIALOG

Arrangörerna

Du är välkommen att kontakta arrangörerna via epost: vinterland@beratta.org.

Vi svarar på mail primärt på måndagar.

Vår Facebook-grupp heter Vinterland Official

The Crew

Projektledning: Erik Stormark
Arrangörer så här långt: Martin Höppe, Moa J-Molitor, Jessica Rickardsson, Kenny Svensson
Sjukvård: Cia Jildenhed
Web: Sebastian Utbult

Samarbetspartners

Området tillhandahålls av Hans Rainer von Groote www.etoorg.org
Trailern är gjord av Zarah Virtanen Windh
Lajvet arrangeras i samarbete med Berättelsefrämjandet.

Bildflickan Berättelsefrämjandet